6 lucruri pe care nu le fac bunii oratori

orator
orator

Fie ca vorbesc despre fotbal, inginerie sau ca joaca un rol, cu totii i-am vazut chiar si pe cei mai buni facand greseli. Blocaje, balbe, replici uitate care pot fi minore sau de-a dreptul tragice. La fel este si cazul prezentarilor de afaceri. Greselile facute pot anula tranzactia, promovarea sau pot afecta cariera. Astfel cei ce prezinta o idee de afaceri sau vorbesc in public nu fac niciodata greseli precum cele enumerate in continuare.

1. Nu se lauda. Oratorii nu intentioneaza in nici un caz sa irite ascultatorii. Insa daca neintentionat dau niste replici precum: „Calatorind in toata lumea in fiecare an …”, „Fiind la intalnirea cu cei mai bogati 500 CEO din … , a venit cineva la mine si mi-a cerut ajutorul”, „Eram cazati la hotelul X (foarte renumit) cand …” – reactia din partea ascultatorilor va fi una nu tocmai benefica

2. Nu sunt aroganti. Audienta sesizeaza acest lucru si de multe ori ignora in totalitate mesajul pe care cel ce vorbeste incearca sa il transmita.

3. Nu intra inutil in polemici. Publicul relationeaza mai bine cu o persoana aflata in aceeasi categorie, fiind considerata „unul de-al lor”. In momentul in care are atentia tuturor are o pozitie de putere, insa odata ce se lasa purtat in discutii si polemici pierde acea pozitie initiala de respect si credibilitate. De aceea este mai bun un raspuns de genul „Eu vad lucrurile in mod diferit”, „Abordarea mea ar fi alta” etc.

4. Nu isi cer scuze pentru lucruri ce le pot controla. Trebuie sa fie pregatiti. Nu exista nici o scuza pentru lipsa de pregatire, intrucat de ei tinea sa adune datele necesare prezentarii, sa selecteze informatiile, sa dea telefoanele necesare. Scuzele pentru lipsa de pregatire nu ajuta niciodata.

5. Nu scapa de sub control perioada de intrebari si raspunsuri de la final. Niciodata nu vor spune „Inca doua intrebari si apoi terminam”. Daca publicul mai are doar o singura intrebare? Se poate crea impresia de dezinteres, sau mai rau, cea de-a doua intrebare poate fi una nu tocmai placuta, si nimeni nu vrea sa incheie sesiunea de intrebari si raspunsuri intr-o nota negativa. Cand s-au hotarat sa se opreasca, pur si simplu nu mai raspund la intrebari. Avertismentele nu sunt necesare.

6. Nu termina prezentarea cu intrebari. Tot timpul argumentele si comentariile bine gandite trebuiesc lasate dupa sesiunea de intrebari si raspunsuri, pentru un impact maxim.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*