Beneficiile consumului de sfecla rosie

sfecla rosie
sfecla rosie

Cand vorbim despre legumele care ne plac, niciodata nu mentionam sfecla rosie. Din oarecare motiv, e la fundul listei noastre de preferinte, in ciudat faptului ca aduce o multime de beneficii organismului.

Aceasta poate fi consumata, in primul rand, in stare cruda. Daca, insa, asta nu suna prea apetisant, o puteti consuma sub forma de bors (probabil varianta cea mai des folosita), fiind o reteta usor de facut, folosind doar sfecla si incredientele clasice ca morcovul, ceapa si borsul din tarate. Un alt mod in care se poate consuma este sub forma de suc, iar daca nu ai chef de lichide, o poti da pe razatoare si amesteca cu morcov, telina si varza rosie, obtinand o salata minunat de sanatoasa. Mai poate fi preparata la cuptor, unde trebuie sa stea 45 de minute in folii de aluminiu, cu cate o lingura de apa. Dupa ce o scoti si se raceste, curatand-o folosind o pereche de manusi, deoarece pateaza. Se poate consuma in sandvici, in salate sau alaturi de friptura.

Care ii sunt insa beneficiile? In primul rand, aceasta este o sursa foarte buna de nitrati naturali si antioxidanti, care imbunatatesc circulatia sanguina. Aceasta abunda si in vitamine (A, B1, B2, C, E, K, fibre, magneziu, fier si fosfor si contine cea mai mare cantitate de vitamina K dintre toate legumele. Mai trebuie precizat ca sfecla nu duce lipsa nici de iod, care este recomandat in cazul tulburarilor ale glandei tiroide.

Sfecla rosie era capacitatea de a scadea tensiunea arteriala si sa protejeze impotriva bolilor cardiovasculare, deoarece dilata arterele si impiedica formarea cheagurilor, precum si depunerea de colesterol pe vasele de sange; datorita potasiului, se intareste si muschiul inimii.

Sucul proaspat stors din sfecla are efect antiinflamator si este un remediu foarte bun in cazul starilor de epuizare fizica. Datorita efectului sau energizant, se recomanda dimineata consumarea sucului de sfecla. Un alt lucru uimitor legat de aceasta leguma este faptul ca lupta impotriva aparitiei celulelor canceroase, stimuland productia celulelor rosii.

Sfecla este buna in cazul celor care sufera de gastrita hiperacida, deoarece calmeaza aciditatea stomacala, in cazul bolilor de vezica biliara si ajuta la o functionare mai buna a tranzitului intestinal, deoarece fibrele continute deblocheaza tranzitul intestinal si elimina toxinele din colon.

Ce ziceti? Incercati sa o adaugati alimentatiei dumneavoastra?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*