Botezul copilului-necesar pentru o viata crestina
Botezul este modalitatea prin care un copil intra in legatura cu viata crestina, cu traditiile, normele si credintele civilizatiei si ale societatii, credinte pe care le poate mosteni de la nasi si de la parinti. Atunci cand un copil se naste este destul de important ca in scurt timp acesta sa fie botezat, pentru a fi curatat de relele pamantului si de pacatele stramosesti.
Botezul si simbolurile sale
Cu totii am fost la cel putin un botez al unui nou membru al familiei, incat am vazut cum apa este simbolul vietii, este ceea ce preotii numesc curatirea pacatelor de vechea viata si intrarea in noile taine crestine. Stropirea copilului sau scaldarea in apa sfintita inseamna de cele mai multe ori purificarea sufletului prin inceperea unei noi etape din viata.
Lumanarile aduse de nasi sunt mai mult decat o semnificatie spirituala, ele se ofera parintilor la finalul botezului drept suvenir al importantei botezului. Lumanarea inseamna lumina si credinta, inseamna noi valori si implicit un drum presarat cu cele mai bune alegeri din viata.
Copilul se imbraca in haine albe pentru a-i aduce puritate in inceputul vietii sale si implicit inseamna un simbol de curatire si pogorare a credintei crestine. Trecerea de la o noua etapa de viata la o alta inseamna implicit si culoarea alba, haine care pot indica curatirea sufletului unui nou membru al comunitatii.
Sfanta cruce este de fapt cel mai important element al unui botez si implicit inseamna o viata fara de pacat, o viata lipsita de nereguli, o viata cu taine divine, o viata in crestinatate si devotament.
Dupa scaldarea copilului in cristelnita, acesta se unge cu ulei. Uleiul este folosit ca un simbol al puterii pentru a aduce numirea vesnica, fiind o metafora pentru crestinatate, unde cei mai multi apostoli au fost unsi cu ulei pentru a fi numiti in rang, pentru a evidentia ca sunt mai aparte decat alti oameni si implicit pentru a fi binecuvantati.
Leave a comment