Care sunt cele mai fierbinti locuri de pe Pamant?
O treime din uscatul Pamantului este reprezentat de regiunile desertice, mai ales fierbinti, deserturi atat de uscate incat viata nu prea are nicio sansa de supravietuire.
Aceste deserturi sunt unele din cele mai fierbinti si aride locuri din lume
Un bun exemplu este El Azizia din Africa de Nord, unde s-au inregistrat temperaturi de 66 grade Celsius in anul 1922. Oamenii de stiinta nu sunt atat de siguri ca acesta ar fi cel mai fierbinte loc de pe Pamant, dar cu siguranta este unul din cele mai calduroase locuri unde omul a calcat. Valea Mortii, care cuprinde o buna parte din Nevada si California, este un concurent foarte apropiat de acest desert, aici inregistrandu-se temperaturi care ajung si pana la 56,6 grade Celsius in cea mai mare parte a anului.
Libya, unde este localizat El Azizia, reprezinta unul din cele mai fierbinti locuri din lume din cauza vantului cald numit Ghibli, care apare de cele mai multe ori fara advertisemente si poate determina o crestere a temperaturilor cu aproape 20 grade Celsius in numai cateva ore.
Dintre zonele locuite, cele mai fierbinti locuri se afla in Mali si Tunisia, unde temperaturile ating si 54,4 grade Celsius iar aerul conditionat este un lux pe care numai cel bogati si-l permit. Decesele datorate caldurii si a dezhidratarii sunt ceva comun in aceste zone iar bolile care se dezvolta in timpul sezonului cald sunt ceva obisnuit.
In afara de Africa, aproape de topul listei se afla zona Tirat Tavi din Israel, unde temperaturile medii inregistrate vara ajung pana la 47 grade Celsius. In Statele Unite, opt din zece locuri cele mai aride se afla in Arizona, iar Avondale se afla pe primul loc, cu o tempertura medie de 42 de grade. Valea Mortii detine recordul pentru cea mai fierbinte zona care s-a intins pe o perioada mai lunga de timp: 43 de zile conseccutive, inregistrate in anul 1917, unde temperaturile nu au coborat niciodata sub 48 grade Celsius.
Supravietuirea in caldura
Potrivit expertilor, supravietuirea in fata caldurilor este mult mai dificila decat supravietuirea in cazul frigului extrem. In timp ce corpul se poate adapta temperaturilor scazute prin cererea unui consum mai mare de calorii, dezhidratatea si accidentul vascular datorate de caldura reprezinta probleme destul de grave, care pot determina decesul in numai cateva ore. In timpul unui val de caldura din anul 2003 din Europa, aproape 50.000 de oameni au murit, iar incendiile naturale au ars 10% din suprafata padurilor din Portugalia, si a determinat ca ghetarii de Elvetia sa se topeasca, dand nastere unor avalanse si viituri care au afectat grav intreaga tara.
Leave a comment