Ce este satira?

satira

Exista trei tipuri principale de satira: Horatian, Juvenalian si Menippean. In timp ce fiecare dintre acestea se diferentiaza unul fata de altul, orice element de satira poate contine elemente din toate cele trei categorii. Satira Horatiana este una care isi bate joc, cea Juvenala are scopul de a distruge si de a provoca, iar cea Menippeana isi raspandeste mentalitatea catre un numar cat mai mare de obiective. Aceste tipuri de satira nu ar trebui sa fie confundate cu diferite dispozitive satirice, cum ar fi sarcasmul sau ironia.

Satira Horatiana

Este cea mai blanda dintre cele trei tipuri de satira si nu are ca scop gasirea unui lucru rau in obiectivele sale. In schimb, aceasta este realizata dintr-un punct de vedere afectuos si iubitor. Accentul este pus pe umor si pe faptul ca isi bate joc de unele disfunctionalitati umane. In timp ce subiectul principal poate fi viciul social, de obicei este tachinat obiceiul nebunesc al unei persoane. Un element cheie al satirei Horatiana, spre deosebire de celelalte, este ca publicul rade de el insusi, impreuna cu subiectul care este luat in bataie de joc. Un bun exemplu de satira Horatiana este „Pride and Prejudice” a lui Jane Austen.

Satira Juvenala

Este cea mai aspra satira si nu ii pasa pe cine raneste in scopul de a-si atinge obiectivul. Viciile sociale, individuale si organizatorice pot fi tinte excelente pentru acest tip de satira. Scopul principal al acesteia este de a provoca o reactie furioasa din partea publicului care vizeaza un anumit subiect. Ca rezultat al intentiilor sale, umorul este asezat in background, iar critica sociala apare in prim- plan. Unul din cele mai bune exemple ale acestui gen de satira consta in romanul lui William Golding- „Imparatul mustelor”.

Satira Menippeana

Este numita dupa Menippos si seamana cel mai mult cu ideile satirice Juvenale. Cu toate acestea, se pare ca nu are un punct central al unui obiectiv primar. Mai degraba decat un singur obiectiv, acesta are ca scop atacarea a mai multor obiective. Nu are o sustinere narativa, dar este mai degraba rapsodica, satira Menippeana are un punct de vedere mai degraba mental. Un exemplu foarte bun al acestui tip de satira este Alice in Tara Minunilor a lui Lewis Caroll, deoarece intreaga poveste reprezinta o colectie de satire a oamenilor pe care autorul i-a cunoscut.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*