Cel mai surprinzator lucru pe care si-l doresc oamenii mai mult decat banii

altruism
altruism

A-i ajuta pe ceilalti. Asa cum se pare, oamenii nu sunt atat de lacomi si de egoisti asa cum stiinta evolutionara ne-a facut sa credem de fapt in prima instanta. Un nou studiu a demonstrat ca dintre a pierde bani si a salva un strain care era supus la socuri electrice, cei mai multi oameni au ales sa salveze strainul, Cu alte cuvinte, lacomia nu este mereu buna.

Pentru a ajunge la o asemenea concluzie, un grup de cercetatori de la University College of London au facut perechi din participantii la studiu si apoi i-a pus in spatele a diferite calculatoare unde nu se puteau vedea unul pe celalalt. Un partener era in control de a decide cate socuri electrice sa ii administreze celuilalt coleg sau chiar lui.

Cu cat mai putine socuri de decidea sa ii administreze, cu atat mai putini bani avea sa primeasca. De fapt, cei care luau aceste decizii erau dispusi sa renunte chiar la dublul sumei de bani pentru a-si salva partenerul mai degraba decat sa se salveze pe ei insisi.

Stiinta buna. Cercetatorii au fost la fel de uimiti de aceasta descoperire pe cat suntem si noi acum-atat de tare incat autorii studiilor au folosit termeni ca „suprinzator”, un termen deloc stiintific, de doua ori mai mult intr-un articol de 350 de cuvinte publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cu toate ca acaeasta descoperire poate fi destul de suprinzatoare in lumina celui mai recent studiu care sugereaza ca banii ne diminueaza impactul emotiilor asupra actiunilor, aceasta descoperire este corelata cu recentele descoperiri despre stramosii nostri.

Cimpaneziii, cunostinte apropiate de stramosii nostru comuni, au fost banuiti ca nu sunt atat de buni impartitori, insa noile studii au afirmat faotul ca, de fapt, acestia pot fi chiar destul de altruisti. Atunci cand acest studiu si descoperirile recente sunt puse impreuna, este indicata puternic ideea ca oamenii pot sa fie chiar foarte conectati la altruism.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*