Climatul subtropical cu veri uscate (climatul mediteranean)
In lunile de vara temperaturile medii nu depasesc de regula 27 oC, dar maximele termice urca frecvent peste 35oC. In ariile litorale cu climat subtropical mediteranean, verile sunt mai racoroase, datorita apropierii de masa acvatica care ramane mai rece, atat datorita insusirilor ei si consumului de caldura in procesul evaporarii, cat si a prezentei curentilor oceanici reci (Californiei, Perului, Benguelei, Australiei de Vest). Exceptie de la cele afirmate anterior fac tarmurile Marii Mediterane, care nu sunt scaldate de curenti reci. In plus, temperaturile ridicate ale apei, imprima aerului de deasupra si din imprejurimi valori termice superioare. In consecinta, in zona tarmurilor Marii Mediterane, temperatura aerului in timpul verii este mai mare decat pe alte tarmuri cu un tip de climat similar, dar in ansamblul lor tarmurile mediteraneene raman vara putin mai racoroase decat ariile de uscat invecinate.
Influenta termica datorata oceanului, ale carui ape sunt strabatute de curenti reci, este foarte clar exprimata in unele zone de tarm. Luand doar un singur exemplu, cel al statiilor meteorologice San Francisco (de pe tarmul oceanului) si Sacramento (situata la aproximativ 150km departare in interiorul continentului), vom observa ca vara, in iulie, temperatura are valori medii de doar 17oC la San Francisco si de 25oC la Sacramento. Rolul termic al curentului rece al Californiei asupra ariilor de tarm invecinate este evidentiat pe deplin .
Si in alte arii cu climat mediteranean, curentii oceanici reci isi exercita influenta climatica in maniera asemanatoare. Spre exemplu, luand ca parametru termic media maximelor zilnice din luna ianuarie (mijlocul verii australe), vom observa ca, la Valparaiso, pe tarmul oceanului, in Chile(sub influenta curentului Humboldt), aceasta este de 21oC, iar la Santiago de Chile (la cca. 150km de tarm in interiorul continentului), media maximelor zilnice este de 30oC. In schimb media minimelor zilnice din aceeasi luna, este mai ridicata la Valparaiso pe tarm (sub influenta termica moderatoare a apei oceanului) si mai scazuta la Santiago, unde racirile radiative nocturne sunt mai rapide si mai ample din cauza predominarii timpului senin si al unui continut redus de vapori al aerului atmosferic, ce favorizeaza valorile ridicate ale radiatiei efective.
Leave a comment