Cum iti poti imbunatati memoria

repetitie

Un nou studiu a descoperit ca repetitia poate imbunatati si stimula memoria verbala. Studiul, condus de catre Victor Boucher, profesor la Unoversitatea din Montreal, sustine ca repetitia cu voce tare este extrem de buna pentru memorie. Cu toate acestea, oamenii de stiinta inca nu stiu care sunt beneficiile repetatului in cadrul unui context al comunicarilor. Rezultatele studiului au constatat ca repetarea cu voce tare „este mai buna daca ne dorim sa ne amintim informatii”.

Boucher si echipa sa au intrebat 44 de studenti francezi sa citeasca o serie de lexeme. Studentii au purtat casti care au emis diverse sunete cu scopul de a elimina feedback-ul auditiv; de fapt, nu isi puteau auzi nici macar propria voce. Au existat patru astfel de experimente care implicau lexeme- repetare in cap, repetare in tacere atunci cand isi miscau buzele, repetare cu voce tare atunci cand se uitau la un ecran si repetare cu voce tare atunci cand vorbeau cu altcineva. Acest lucru a fost realizat inainte ca studentii sa primeasca o sarcina care sa le distraga atentie. Abia dupa aceasta sarcina, studentii au fost rugati sa aleaga lexemele din lista pe care sa le repete.

Repetitia este mama invataturii

Rezultatele au aratat ca studentii si-au amintit cel mai bine dupa ce au repetat de fata cu alta persoana, cu toate ca nu obtineau niciun feedback-auditiv. Ultima parte reprezinta un lucru mai important atunci cand articulam sunete, astfel ca ajungem sa cream o referinta senzoriala si motorie in creierul nostru. Ne miscam buzele si simtim cum corzile noastre vocale vibreaza, iar acest lucru permite amintirea mai eficienta a elementului verbal.

„Simplul fapt de articulare al unui cuvant, fara a scoate nici macar un sunet, creaza o legatura senzomotorie care creste capacitatea noastra de a ne aminti, insa atunci cand se aud si sunete, oamenii au tendinta sa isi aduca aminte cu exactitate unele aspecte”- adauga Boucher. Astfel, oamenii de stiinta sustin ca, pe aceasta cale, ca informatia este mai bine pastrata in memorie.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*