Da un feedback pozitiv

Secretul pentru a reusi sa dai un feedback grozav celui ce ti-l cere este prin exprimarea punctului de vedere sincer, dar fara a reusi sa distrugi increderea cuiva in sine. Criticismul constructiv nu este la fel de simplu ca si cum ai da un simplu feedback.

Pana la urma avem de-a face cu sentimentele oamenilor, ca sa nu mai mentionam ca trebuie sa avem grija mereu sa nu sune prea dur sau sa nu ne facem intelesi suficient de bine.

Subliniaza mai intai de toate partile pozitive ale ideilor pe care le-a dezvoltat vorbitorul in cauza si de asemenea da exemple concludente legate de acest lucru. De exemplu, „Abilitatea ta de a vorbi este super..si a mers numai bine!” sau „Am inteles perfect ce ai vrut sa sublinizi prin aceasta afirmatie..”, sau „Argumentele tale au fost convingatoare si foarte bine definite..”.

Mai intai de toate fa-l pe cel de langa tine sa se simta ca si cum a fost ascultat cu atentie si de asemenea ca ai inteles in mod clar ceea ce acesta a vrut sa aduca la cunostinta. O persoana careia i se spune si lucruri bune despre ceea ce si felul in care a vorbir, va fi mai dispusa sa-ti sculte si sa-ti inteleaga mai apoi si ideea cum ca alte lucruri nu au mers chiar atat de unse.

Apoi, adreseaza valorile mai negative legate de ceea ce a vorbit si cum a vorbit comunicatorul, sau punctele care ar mai merge imbunatatite, spunandu-i: „Ar fi mai bine daca ai face…”. Pe urma, evidentiaza felul in care acea persoana ar putea sa-si imbunatateasca vorbirea pe viitor.

Fii specific si clar legat de feedback-ul tau si pune accentul din parerea ta pe imbunatatire, si nu pe ceea ce a mers prost. Chiar si cateva cuvinte negative in exces pot avea un impact de durata asupra celuilalt si l-ar putea descuraja in loc sa faca invers.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*