De ce isi ucid scriitori personajele?

scriitor

 

Una din regulile romancierului Kurt Vonnegut in scrierile sale a fost acela de a fi sadic: „Indiferent de cat de dulci si inocente sunt personajele unui roman, acestora trebuie sa li se intample lucruri ingrozitoare- pentru ca cititorul sa vada din ce sunt realizate acestea.” Dupa regula lui Vonnegut s-a ghidat si celebrul George R. R. Martin. Chiar din romanele sale si pana la ecranizarea acestora- Game of Thrones- numarul personajelor moarte este cumplit de mare. Si nu e vorba de personaje dornice sa se sacrifice, ci de personaje pe care cititorii si telespectatorii au ajuns sa le iubeasca nespus.

Ca sa nu existe niciun fel de spoiler alert, mai bine nu mentionam niciun nume a celor care au fost omorati in mod sadic de autor. Dar, in ciuda actiunilor din mass-media unde fanii si-au plans durerea, se pare ca Game of Thrones si-a pastrat continutul intact. Intr-adevar, show-ul TV a devenit chiar mai captivant decat scrierile.

Ce ne-a pregatit George Martin?

Mai multi eroi, sustine Martin. Recent, acesta a declarat ca, in timp ce personajele sale principale se afla raspandite in locatii diferite in Westeros, acesta a fost nevoit sa „salveze” unele personaje, deoarece este nevoie de existenta unor martori in poveste, care stiu ce se intampla. Insa, povestea ii aduce acum impreuna, personajele se vor afla in acelasi loc la acelasi moment ceea ce „imi da mie o posibilitate si mai mare ca sa omor.”- sustine autorul.

Se transforma autorii in criminali in serie, omorandu-si eroii cu prima ocazie? Nu chiar, pentru ca astfel de scene au un impact uimitor asupra cititorilor. De exemplu, Shakespeare si-a umplut scena de cadavre, insa numai in cazul in care piesa facea parte din categoria tragediei. Charles Dickens s-a gandit destul de mult asupra uciderii orfanei Little Nell din The Old Curiosity Shop, insa, in final chiar a facut-o, spre groaza cititorilor. Asa cum a spus un critic: „Dickens a ucis-o pe Nell asemeni unui macelar, care sacrifica un miel.”

Motivul pentru care autorii aleg sa isi ucida personajele includ: socul asupra cititorilor doar de dragul de a soca, sau de a-i face tristi.

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*