Etica profesionistilor contabili

Contabilii sunt persoanele care au cunostinte si pot exprima intreaga activitate economica a unitatilor de tip patrimonial. Scopul ei este de a asigura informatiile necesare fundamentarii deciziilor de conducere economica si gestioneaza rezultatele unei firme.

In urmatoarele randuri vom dezbate codul etic al contabililor profesionisti. Acesta trebuie sa fie respectat de toti contabilii si trebuie sa fie stiut si de populatie. Pentru a gasi un contabil profesionist puteti sa apelati la un expert fiscal suceava.

Codul etic al contabililor a fost acceptat in Romania prin Hotararea nr.1/1995 a Conferintei Nationale a CECCAR. Acest cod se adreseaza tuturor cotabililor profesionisti care sunt angajatiai unor institutii, a unei forme sau cabinete.

In prima parte a acestui Cod se gasesc obiectivele profesiei de contabil care are in vedere anumite calitati cu scopul de a ridica societatea la nivele de inalta performanta activitatea societatii. Aceste obiective presupun credibilitate, profesionalism, calitatea seriviciilor si incredere. Acest Cod este format din 3 parti: prima parte a se aplica profesionistilor contabili, partea B include contabilii liber-profesionisti, iar partea C este valabila pentru contabilii profesionisti angajati.

Este foarte important ca un contabil sa fie o persoana care sa stie sa socializeze, o persoana de incredere si care lucreaza cu profesionalism. Performantele pe piata a unei firme depinde de cele mai multe ori de activitatea contabilului. In cazul in care contabilul stie sa informeze proprietarul afacerii despre flactuatiile de venit sau despre legile care se aplica in cadrul societatii.

Un contabil profesionist trebuie sa stie sa indeplineasca toate serviciile profesionale cu competenta, bunavointa, asiduitate si trebuie mereu sa isi reinoiasca calitatile si cunostintele in legatura cu serviciile prestate. Contabilul este cel care stie sa stabileasca si sa protejeze integritatea profesionala si stie sa mentina obiectivele firmei pentru care presteaza serviciile.

De asemenea, comtabilul trebuie sa fie o persoana de incredere care sa indeplineasca toate functiile cerute pastrand confidentialitatea informatiilor dobandite pe timpul colaborarii profesionale. El nu trebuie sa divulge informatii decat daca are un drept legal care ii permite sa faca acest lucru.

Un contabil se  comporta conform meseriei si nu are niciodata reactii care sa le ameninte buna reputatie. Ei trebuie sa isi pastreze un comportament care sa nu discrediteze profesia pe care o au. Este obligatoriu sa se abtina de la activitati non-conformiste cu meseria pe care o au pentru a avea un oarecare respect din partea clientilor sau colaboratorilor. In plus, comportamentul unui contabil expert este foarte important deoarece acesta reprezinta firma.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*