Importanta unei piete de capital

piata de capital
piata de capital

Piata pe care se desfasoara cele ma multe tranzactii intre cumparatori si vanzatori constituie piata financiara, astfel incat efectul acesteia in economia de piata sa fie unul major, incat se tranzactioneaza marfuri, monede, actiuni si obligatiuni, menite sa realizeze transferul de lichiditate la nivel national.

Subramura a pietei financiare, piata de capital asigura dezvoltarea comertului si a industriei, cu rol in sistemul economic al tarii. Supuse acestui gen de tranzactii sunt bancile, bursele de valori sau societatile financiar nebancare, presum societatile de servicii de invetsitii financiare, care au ca scop mijlocirea si tranzactionarea titlurilor de valoare. Companiile de asigurari sau de creditare au si ele un rol la nivel national incat activitatea lor este atent monitorizata pentru a reflecta un flux financiar considerabil.

Cum actioneaza piata de capital?

Piata de capital actioneaza ca o legatura intre deponenti si investitori, astfel incat cei care economisesc sunt creditorii fondurilor de investitii, in timp ce investitorii sunt debitorii de fonduri. Cele care nu investesc tot venitul lor in tranzactii sunt recunoscute ca fiind acele unitati excedentare, iar debitorii sunt cunoscute ca unitati de deficit.

Piata de capital actioneaza ca un mecanism de transmisie intre unitatile de surplus si cele de deficit, incat acele unitati care se aflat in deficit imprumuta valori financiare de la cele care au excedent de valori. Ce se obtine in urma tranzactiilor, adica fonduri, se varsa pe piata de capital de la persoane fizice si pana la intermediarii financiari, ce sunt absorbiti de comert, industrie si guvern. Astfel, se faciliteaza circulatia fluxului de capital, avand mai mare productivitate si profitabilitate in cresterea venitului national.

Piata de capital realizeaza un surplus de castig sub forma dobanzilor, a dividendelor sau a transferurilor de fonduri pentru investitori, element ce conduce la formarea de capital. De fapt, piata de capital este mecanismul de piata pentru cei care au economii si pentru cei care au nevoie de fonduri de investitii.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*