Orgoliul – o calitate destructiva
Orgoliul este parte a personalitatii. Desigur, el poate fi constructiv sau destructiv. Intr-o relatie, orgoliul este exclusiv destructiv. O relatie se construieste pe baza de egalitate, de acorduri intre parteneri si pe puncte in comun.
A avea o relatie cu o persoana orgolioasa este foarte greu, intrucat iti poate crea o imagine falsa pe care tu sa nu o admiti. Cu toate ca nu este indicat, toti oamenii sunt orgoliosi intr-o masura sau alta.
Sa nu confundam niciodata incredere in sine cu orgoliul. De multe ori auzim asocieri cum ca o persoana orgolioasa este o persoana sigura pe ea, care stie ce vrea de la viata si care poate trece cu usurinta peste tot. Acest lucru este total eronat, avand in vedere ca orgoliul este mai mult un defect decat o calitate. O persoana orgolioasa se va preocupa de imaginea pe care o face el vis-a-vis de persoanele din jurul ei, iar o persoana care are incredere in sine este o persoana care stie sa se mobilizeze si care stie care sunt atuurile si puterile sale.
Orgoliul gistruge relatiile deoarece partenerii orgoliosi nu vor reusi niciodata sa accepte ideea de a gresi. A gresi este omenesc, firesc iar greseli fac pana si orgoliosii, insa nu le recunosc. Si cum ar putea sa treaca peste o greseala? Asta i-ar strica reputatia si imaginea fata de cei din jurul persoanei respective.
De asemenea, orgoliul te poate face surd sau imun la ceea ce au oamenii sa iti spuna. De exemplu, unei persoane orgolioase, careia i se fac anumite observatii (de bine, si in mod constructiv), nu vor accepta indicatiile deoarece ei au un orgliu si o anumita „prestanta”. Ei bine, nu. Orgoliul nu trebuie sa fie considerat o calitate nici macar atunci cand este in doze mici. Personalitatea puternica, este intr-adevar o calitate, in timp ce orgoliul nu va face decat sa te coboare.
Leave a comment