Romania: intre bine si rau

Depresie in cuplu

Romania incearca si incearca (cel putin, oficial) sa intre in randul europenilor, insa nu prea reuseste. Autostrazi ne sunt promise de o multime de ani, incat nici macar nu le mai asteptam: daca vor fi construite, bine, daca nu, nu. Si cam asa ajunge romanul la mentalitatea sa tipica.

Cum stau romanii cu depresia? Daca inainte de 1989, termenul depresie era necunoscut multora, deoarece foarte putine persoane ajungeau sa sufere de asa ceva (in ciuda unor conditii nu tocmai bune), acum peste doua milioane de romani au fost diagnosticati cu aceasta tulburare. Mai rau, numarul lor este cu siguranta mult mai mare, deoarece multi nu accepta ca ar suferi de depresie, le este frica de stigmatul social sau pur si simplu nu detin informatiile necesare – acest lucru este mai ales valabil in randul populatiei de la tara. Romania sta bine cu depresia, cifrele sale fiind mai mici decat media europeana.

Vorbind despre comertul electronic, Romania sta la fel de bine dupa cum sta si cu depresia – adica, pe la sfarsitul clasamentului. Macar sa nu te afli in topul tarilor depresive e un lucru bun. Desi in 2014 Romania a cheltuit un miliard pe comertul online, acest lucru abia i-a garantat pozitia in top 50. Ca mai intotdeauna, Bulgaria ne-a intrecut. Si ca intotdeauna, tot cu doar un loc – doua mai in fata ca noi. In primele locuri se afla Europa vestica, fiind prezente tari ca Regatul Unit sau Irlanda.

Nici cu drepturile civile nu stam foarte bine. Cand s-a propus parteneriatul civil intre persoane indiferent de sex, romanii au sarit ca arsi, noi fiind, nu-i asa, o tara religioasa, traditionala si nu avem nevoie de astfel de inovari. Din nou, suntem codasii Europei: pe langa tarile dezvoltate din vest, unde acest lucru este legal, pana si Estonia, Ungaria si Croatia ne-au luat-o inainte cu legalizarea acestui act.

Sa traiesti in Romania, nu e neaparat bine, dar nici neaparat rau. Ca de obicei, dupa cum suntem obisnuiti, „merge”.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*