Ti-e rau la drum?

rau-drum

 

Raul de masina- de transport- este o senzatie de instabilitate si ameteala care este asociata frecvent cu stari de voma sau de greata. Ai auzit multe persoane care se afla in incapacitatea de a calatori din cauza motivului ca au rau de masina. Se pare ca fizioterapeutii sustin ca exista unele exercitii care pot atenua aaceste simptome.

Fizioterapeutul Ramona Pavel :”stii acea stare de rau si greata care apare dupa un drum cu masina, cu avionul, cu autocarul sau pe parcursul unei croaziere si care afecteaza oameni de toate varstele? Se numeste sindromul raului de transport si poate fi vindecat printr-un proces de reeducare vestibulara, total neinvaziv, adica exercitii care vor controla simptomele.”

Cinetozele sau sindromul raului de drum nu a fost cercetat niciodata cu atentie. Se pare ca aria postrema, o zona mica din creier, este cea responsabila pentru acest lucru, provocand voma in cazul intoxicatiilor, dar si a altor afectiuni. In momentul in care simtim miscare, insa nu putem sa o vedem, se pare ca apar unele discrepante intre informatiile care ajung catre creier de la urechea interna si dinspre ochi. In acest mod se activeaza un fel de sistem de aparare care se comporta asemeni momentului in care organismul detecteaza o toxina si doreste sa o elimine prin voma. Acesta este un fel de mecanism de aparare a organsimului atunci cand mergem cu masina.

Din anul 1921, un cercetator din Austria a declarat ca miscarea imaginilor in vederea perferica poate determina aparitia senzatiilor de voma si greata. Din acel moment, au exista o multime de tratamente propuse pentru raul de transport. Medicamentatia cea mai utilizata pentru astfel de probleme este rezultata in urma unei combinatii de antiemetice sau antihistaminice, care reusesc sa trateze simptomele raului de drum insa nu si cauza care sta la baza acestei afectiuni. In ultima perioada se evita medicamentele pentru stari de greata sau de voma din cauza efectelor negative care apar asupra sistemului nervos central.

Reeducarea vestibulara

Ramona Pavel sustine ca tratamentul acestor stari poate consta in reeducarea vestibulara, deoarece reuseste sa produca un fenomen de adaptare si obisnuita a stimulilor. „Reeducarea vestibulara se face doar de catre specialisti in domeniu si consta intr-o evaluare initiala a sistemelor senzoriale urmata apoi de o stimulare vestibulara importanta cu fotoliul rotator si daca este necesar cu Platforma Computerizata Dinamica.”

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*