Tipurile de clasificari climatice

Tipurile de clima
Tipurile de clima

Clasificarile genetice pornesc de la cauzele care determina conditiile climatice caracteristice unei regiuni sau alteia. Aceste regiuni iau in consideratie latitudinea, circulatia generala a atmosferei, influenta oceanelor si continentelor, lanturilor sau a sistemelor montane etc. Cunoscand relatia dintre inclinare (latitudine) si temperatura, grecii antici au definit de timpuriu zonele climatice (calde, temperate si reci), care constituie si astazi cadrul general al multor clasificari climatice. Clasificarile genetice au ca neajuns tendinta de teoretizare sau generalizare excesiva neraspunzand unor necesitati practice curente.

Clasificarile aplicate (tehnice sau functionale) se bazeaza pe una sau mai multe caracteristici ale climei. Tipurile si regiunile climatice sunt definite in functie de efectele elementelor meteorologice asupra diferitelor componente ale sociogeosistemului. Cel mai edificator exemplu, atat prin complexitate cat si prin corectitudinea rezultatelor obtinute, il constituie relatia dintre clima si vegetatia terestra.

Adaptandu-se efectelor climatului mai bine decat orice alt invelis geografic, vegetatia constituie in acelasi timp o reala proiectie materiala a conditiilor climatice (locale, regionale, zonale sau globale). Deoarece temperatura si precipitatiile au o importanta esentiala in cresterea si dezvoltarea plantelor, dar sunt si cele mai importante elemente climatice ce caracterizeaza clima unui loc, ele sunt utilizate drept criterii pentru stabilirea tipurilor de clima, care poarta de regula denumirea principalelor asociatii vegetale.

Relatia dintre precipitatii, temperatura si evapotranspiratie mareste complexitatea si corectitudinea criteriilor de stabilire a tipurilor de clima, mai ales cand se iau in considerare noi parametri ai analizei precum variabilitatea in timp a temperaturii si precipitatiilor etc.

Omul, cu toate ca depinde intr-o masura mai mica de factorul climatic comparativ cu plantele si animalele, nu poate face abstractie de acesta. Necesitatile practice au impus ca in ultimele decenii sa se realizeze numeroase si documentate studii de climatologie aplicata. Studiile realizate pun in evidenta relatiile dintre clima pe de o parte si resursele de hrana, conditiile de sanatate si caracteristicile locale sau regionale ale vestimentatiei umane pe de alta. Hartile care prezinta distributia regionala a acestor relatii nu reprezinta altceva decat clasificari climatice aplicate cu un grad ridicat de specializare.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*